De Lyngdorf TDAI-2170; een alleskunner?

Sinds vorige week hebben we er ook het merk Lyngdorf Audio bijgenomen in onze line-up, na een uitgebreide demo van de prachtige TDAI-2170 versterker te hebben gekregen van de Belgische distributeur, die ons totaal omver heeft geblazen.

Uiteraard neem je dit bericht automatisch met een korrel zout, want tenslotte probeer ik de producten ook aan de man te brengen. Maar eerlijk is eerlijk: ik verkoop geen producten die ik niet goed vind, om de eenvoudige reden dat ik niet hoef te overleven op de HiFi verkoop (en gelukkig maar, want de markt is erg moeilijk). Bovendien geloof ik ook in de langere termijn: de “quick sell” is misschien wel rendabel, maar geen goeie manier van werken. Klanten appreciëren duidelijk eerlijk advies, en daar streef ik dan ook steeds naar.

Ik ben dus steeds op zoek naar producten die zichzelf onderscheiden, en die een grondige bestaansreden hebben binnen de HiFi-wereld. De TDAI-2170 is zo’n product. Het bedrijf van de ondertussen legendarische Peter Lyngdorf heeft een knap staaltje engineering voor de dag gebracht en kan oprecht trots zijn op de prachtige RoomPerfect technologie, gekoppeld met een bekwame en volledig end-to-end digitale versterking. Het gaat hier dus in feite over een “Power DAC” waarbij het digitaal signaal pas helemaal op het einde wordt omgevormd tot een analoog signaal. Dit zorgt voor een versterker met absurd lage noise levels en meesterlijke controle.  RoomPerfect regelt dan weer de versterker volledig op de kamer en luidspreker af en lost akoestische en andere problemen maximaal op. Koppel dit aan de diverse aansluitmogelijkheden (optisch, coax, usb , analoog, HDMI), en je hebt een kant-en-klare oplossing voor bijna elke situatie.

De RoomPerfect calibratie gaat erg vlot en makkelijk, waardoor u eigenlijk bijna niks verkeerd kunt doen. Deze houdt trouwens ook rekening met de setup (u kan tot 2 subwoofers aansturen & laten meekalibreren). Meer info: https://www.youtube.com/watch?v=EqwXGBz7TzY

tdai-2170-angle-w-dark-background
Uiteraard hoef je Mr. Lyngdorf niet te zeggen hoe een HiFi set moet klinken. Ga maar eens naar de Steinway-Lyngdorf sets luisteren; volgens mij zowat het beste dat de markt momenteel te bieden heeft (de Model D!). Maar om dat te vertalen naar een versterker die bereikbaar is voor iedereen (€2800 standaard, €4000 full option), is wel een hele klus. En toch zijn ze er in geslaagd, en met verve!

De RoomPerfect technologie zorgt er immers voor dat reeds fantastische speakers (wij hebben dit zelf uitgetest met de Dali Opticon 6 en de Monitor Audio Silver 8) plots nóg accurater begonnen spelen. Het woordje dat bij mij meteen opkomt, is “focus”. Het lijkt alsof er een troebele waas over de muziek hangt wanneer je RoomPerfect uitschakelt, en dat dit gordijn wordt opgehoffen van zodra je het aanzet. Je krijgt warempel het gevoel dat je naar een live optreden zit te luisteren, en daar draait het tenslotte om. Je hoort elk detail met perfecte plaatsing en tonaliteit, en er wordt plots een diepte en breedte geschapen die er voorheen niet leek te zijn.

Wordt er daarmee geraakt aan de emotie van de muziek? Helemaal niet, wij vonden zelfs dat de beleving des te intiemer en persoonlijker werd. Je zit niet naar een versterker te luisteren, maar je waant jezelf temidden van het muziekstuk. Diegenen die denken dat hiermee alles analystisch wordt, hoeven dus niets te vrezen; er wordt niet geraakt aan de muziek, de versterker cijfert zichzelf volledig weg.

De moeilijkste speakers stuurt de TDAI-2170 helaas niet aan (hij levert zo’n 170W in 6 ohm), maar ook daar heeft Mr. Lyngdorf aan gedacht. Er is een (eveneens volledig digitale) eindversterker ontwikkeld, speciaal voor de TDAI-2170, namelijk de SDA-2400. Deze versterker levert 200W in 8 ohm en 400W in 4 ohm en stuurt dus moeiteloos zware lasten aan. Er is ook een speciale procedure om de speakers te bi-ampen waardoor de high/mids op de TDAI worden aangesloten en de low op de SDA. De interne digitale crossovers zorgen dan, in combinatie met de RoomPerfect technologie, voor een naadloze integratie tussen beide. Dit is de meest optimale wijze om beide eindtrappen te gebruiken, en geeft het beste resultaat.

sda2400anglesmall

Eigenlijk moet je het zelf eens horen om het te geloven; bel me gerust even op voor een demo in onze ruimte. Er kan ook gekeken worden voor een demo bij u thuis. Aangezien wij op de eerste plaats ook gewoon muziekliefhebbers zijn, luisteren we met veel plezier gewoon mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *